Generalna skupština EFDI za 2019.godinu i godišnja međunarodna konferencija „Osiguranje depozita u Europi – ponovno iscrtavanje karte“

U razdoblju od 25. do 28.09.2019. u organizaciji Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine (dalje: AOD BiH) u Sarajevu je organizirana Generalna skupština EFDI za 2019.godinu i godišnja međunarodna konferencija pod nazivom "Osiguranje depozita u Europi - ponovno iscrtavanje karte" na kojoj su sudjelovale predstavnice Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, direktorica Agencije Marija Hrebac i koordinatorica podrške poslovanju Ana Marija Maksić.

Prenosimo dio objave za javnost AOD BiH:

„Agencija za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine (AOD BiH) i Europski forum osiguravatelja depozita (EFDI) organizirali su održavanje godišnje Skupštine EFDI i Međunarodnu konferenciju povodom obilježavanja 20. godišnjice postojanja i rada Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine. Cijeli događaj Godišnje skupštine EFDI-a i Međunarodne konferencije u organizaciji EFDI i AOD BiH održani su u Sarajevu od 25. do 28. rujna 2019. godine.
Svake godine, trodnevni događaj EFDI ističe svakodnevni rad 70 članica EFDI, koji su svi ključni sudionici u mehanizmu financijske stabilnosti proširene Europe. Međunarodno udruženje jedinstveno je mjesto za suradnju sustava za osiguranje depozita i sustava za zaštitu investitora u cijeloj Europi. Članice EFDI - osiguravatelji depozita, sustavi za zaštitu investitora i sanacijska tijela neprestano razmjenjuju iskustva i stavove, izrađuju analize, procjene i preporuke i zajednički definiraju stavove o europskim i nacionalnim propisima.
Rasprava se vodila oko dvije glavne, aktualne teme, i to:
- REGULATORNI OKVIR: Pravna stečevina EU, pregled Direktiva o sustavima osiguranja depozita i implikacije odluke Europskog suda u slučaju talijanske banke Terca, koja može imati dugoročne posljedice na buduće primijenjene tehnike restrukturiranja u EU.
- OPERATIVNI OKVIR: Novi standardi stručnjaka za poboljšanje financijske stabilnosti i uspješno upravljanje krizama, uključujući prezentaciju 6 Smjernica EFDI.“

Vezane poveznice