Hrvatska će pružiti potporu BiH u području osiguranja depozita

Hrvatska će pružiti potporu BiH u području osiguranja depozita

Na sastanku je zaključeno da postoji niz načina za uspješnu suradnju između BiH i Hrvatske u ovom području, posebice jer je Hrvatska članica Europske unije i ranije je prošla razdoblje tranzicije i usklađivanja zakonodavstva sa direktivama EU – priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

Ministar Bevanda, koji je i član Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita BiH, naglasio je kako je nužno napraviti zakonski okvir koji će biti suvremen i istovremeno prilagođen ustavnim propisima u BiH i pravilima Europske unije. 

Direktorica Hrebac, koja je članica UO Europskog foruma osiguravatelja depozita (EFDI), naglasila je kako Republika Hrvatska daje punu potporu BiH u reformama iz ovog područja te u jačanju ljudskih kapaciteta kroz suradnju i razmjenu iskustava.

Sugovornici su zaključili da ima mjesta za poboljšanje suradnje u području osiguranja depozita i da je nužno češće kontaktirati među predstavnicima nadležnih institucija, kako onih koji donose, tako i onih koji provode zakone.

Sastanku su nazočili direktor Agencije za osiguranje depozita u BiH Krešimir Šoljić i predstojnik Ureda ministra financija i trezora BiH Dado Šarić – navodi se u priopćenju.